Skip to main content

Nå er fremtidens lessevogner tilgjengelige

Fornøyde kunder skryter allerede av driftssikkerhet og arbeidskapasitet på lessevognene fra Strautmann. Nå kommer den nye modellen som sikrer markedets korteste snittlengde på 22 millimeter.

Andreas Hana fra Jæren er inne i sin tredje sesong med lessevogn fra Strautmann. Tidligere har han brukt både rundballepresser og leid finsnitter med arbeidslag for å sikre slåtten på de 500 målene han dyrker gras. Plass til alle rundballene var et problem med pressa, mens alle ressursene som følger med et slåtteteam og ustabile værmeldinger gjorde at Andreas Hana begynte å se seg om etter nye løsninger.

– Jeg så først på en brukt vogn, den hadde gått mellom 12 og 14 år, men den så helt ny ut.
Det var bare noen kniver som var byttet ut på de årene, forteller han.

Dette gjorde valget enklere, og han endte til slutt med en Magnon 430 CFS DO, med 48 kniver. Det er modellen som kom før nylanseringen til Strautmann, Magnon 11.

Han får hjelp av én annen til å tråkke siloen, men opererer vogna på egenhånd. Han har vært oppe i ca 70 tonn/timen av gras med godt tørrstoff, et svært godt resultat uten slåtteteam. Altså har han fått mye ut av innsatsfaktorene og totalt sett en gunstig innhøstingslinje med god graskvalitet.

Nettopp det at han slipper å hyre på et helt slåtteteam, ser Andreas Hana på som en stor fordel. Nå er det enkelt å «kaste seg rundt» når været tillater det og styre selv når han går i gang med siloene. En annen ting han setter høyt er at vogna er så enkel i bruk.

– Det er sjelden kiling når man holder på. Og hvis rotoren kiler seg er det enkelt å slå ned knivene, få ut graset og knivene på plass igjen. Pick up-en er jo hydraulisk, så hvis det kiler seg der er det bare å rygge 10 – 15 meter, så er du i gang igjen på null tid.

På gården hjemme på Jæren driver Andreas Hana med melk og ammeku, i tillegg til noen sauer. Han har gode råd til andre som vurderer lessevogn opp mot presse.

– Det er mange som tenker på de lessevognene som gikk på åtti og nittitallet når de hører snakk om dette, men dagens redskaper er noe helt annet. Jeg vil anbefale å snakke med Aase Landbruk, som har bred erfaring på feltet hvis du er i tvil.

Det korteste snittet på markedet

I dag presses hovedtyngden av norsk grovfôr i rundballer. Kjell Martin Aase, daglig leder i Aase Landbruk, som blant annet leverer lessevognene fra Strautmann, ser at dette er i ferd med å endre seg.

– Vi ser jo det at det kommer mer og mer plansilo, og vi tror det er en trend som bare vil tilta, sier Kjell Martin Aase.

Kvaliteten på grovfôret er en viktig faktor for denne trenden. På melkegårder har snittlengden på avlingen stor innflytelse på fôrkvaliteten. Kortsnittet gras kan komprimeres bedre i siloen, noe som forhindrer feilgjæring og øker kvaliteten på det verdifulle fôret.
Mindre sortering i fôringsgrinda forbedrer dyrehelsen og gjør melkeproduksjonen mer
bærekraftig.

Derfor har Strautmann utviklet den nye Magnon 11-modellen med en snittlengde på kun 22 millimeter. Det er det korteste snittet på markedet i dag. Lessevogna er unik i sin klasse, det er totalt 84 kniver som sørger for snittlengden.

Strautmann leverer vogner fra 24-52m3 komprimert masse, noe som svarer til inntil 97 m3 i en standard grashenger. Dette gjør selve transportetappen meget effektiv. Selv på minste serien Zelon, som man kan operere fra 95 hk, har man både Strautmanns CFS-system og meget fin kuttekvalitet. Strautmann-vognene har alle kutting fra 22-39 millimeter. Det er svært enkelt å holde knivene skarpe.

Kjell Martin Aase kjenner vognene og fordelene ved dem godt.

– Vi ser at fôrkvaliteten er veldig god på de som kjører med lessevogn. Det er CFS-rotoren som er den virkelige stjernen her. CFS står for Continuous Flow System, og rotoren er både en akselerator og fordelingsrotor som ligger i innmatingen. Den trekker graset ut i full bredde og fordeler det jevnt i bredden, men skyter også graset opp i vogna med større hastighet.

Disse vognene har altså ikke den vanlige skrårampen bak rotoren for å laste, her er det flatt gulv helt fram i vogna. I knivrekkene jobber sideknivene like godt som senterknivene. Det gjør at du får en veldig lettdrevet vogn med fine kuttresultater og mindre slitasje.

Tidsbesparende arbeid

Det er flere elementer som spiller inn når valget står mellom lessevogn og rundballepresse. Plast er for mange en stor kostnad, og har i tillegg en negativ miljøpåvirkning. Flere driver stort med gras og kan i gode avlinger presse mange tusen rundballer i løpet av en sesong.
Kjell Martin Aase har ofte en prat om høye kostnader med kundene sine.

– Med en kostnad for plast på godt og vel en 100-lapp per rundball, er det potensielt mye å spare. Plasten skal også strippes av og håndteres i ettertid, så det er tidsbesparende å velge lessevogn.

17 sesonger og nesten 70 slåtter med samme vogn
Ernst Varhaug er melkebonde på Jæren og har kjørt med lessevogn fra Strautmann i snart 17 sesonger, en Super Vitesse 2H fra 2008. Han har 200 dekar gras og opptil fire slåtter hver sesong.

Ernst Varhaug er imponert over hvor pålitelig vogna er.

– Driftssikkerheten er ekstremt bra. Jeg tror jeg bare har skiftet ut seks kniver. Det er helt enormt, 17 sesonger snart og nesten ingen utgifter, sier Varhaug fornøyd.

Selv forhørte han seg med bekjente da han skulle bestemme seg for hvilken lessevogn han skulle gå for. Han var nemlig spent på om traktoren han allerede hadde var kraftig nok til å dra vogna, og måtte også være helt sikker på at den var godt tilpasset norske forhold.

– De jeg snakket med hadde god erfaring med Strautmann og la vekt på nettopp dette at vogna funker veldig godt på norsk, fuktig gras. Det kan jo være både tungt og blødt. Det som også er bra er at du ikke trenger en ekstremt stor traktor for å dra den, sier Varhaug.

Klar for 17 nye år
Og nettopp tidsbesparelsen med å bruke lessevogna i slåtten, er noe også Ernst Varhaug setter stor pris på.

– Det er helt genialt at man trenger så lite mannskap når man legger i siloen.

Etter snart 17 år med lessevogn fra Strautmann, er Varhaug klar for mange nye sesonger.

– Vogna føltes dyr da jeg kjøpte den ny, den kostet jo noen hundre tusen. Men hvis du deler det på alle disse årene så blir det jo billig opp mot andre store kostnader. Og jeg tror jammen den kan gå 17 år til.

One Comment

Leave a Reply